”Jeg tager hellere end gerne tre år mere”

Efter seks år på posten har Ole Bækgaard Nielsen netop takket ja til at fortsætte yderligere tre år som institutleder på Institut for Folkesundhed. Han mangler nemlig stadig at knække koden for indhentning af ekstern finansiering. Og en hel masse andet.

Ole Bækgaard Nielsen fortsætter som leder af Institut for Folkesundhed frem til udgangen af 2026.
Ole Bækgaard Nielsen fortsætter som leder af Institut for Folkesundhed frem til udgangen af 2026. Foto: Roar Paaske.

Det vidste du (måske) ikke om Ole Bækgaard Nielsen

Det faglige:

  • Hans videnskabelige arbejde har særligt omhandlet ilttransport i kroppen og neuromuskulær funktion i relation til fysisk aktivitet og sygdom.
  • Har publiceret 64 originalartikler, reviews og patenter inden for fysiologi.
  • Er blevet kåret som årets underviser på medicin fire gange, senest i 2016.
  • Er medstifter og medejer af NMD Pharma Aps, der på nuværende tidspunkt har 25+ ansatte.
  • Har siddet i bestyrelsen for Folkeuniversitetet i Aarhus.

Det private:

  • Er gift med Anne Mette, der er fysioterapeut. De har sammen datteren Nete på 30 år.
  • Har tidligere spillet basketball på højt niveau og også fungeret som både træner og dommer inden for ungdomsbasket.
  • Født i 1961.

Det finurlige:

  • Kan rigtig godt lide økonomimøder, fordi økonomi er så dejligt konkret.
  • Scorede ved sidste personlighedstest højt på sproglig forståelse, men er faktisk ordblind i middelsvær grad (gælder kun stavning, ikke læsning).
  • Er egentlig ikke så vild med kompleksitet og drømte derfor i mange år om at arbejde som næstkommanderende i en ubåd eller på en rumstation, hvor han forestillede sig, at opgaverne var simple, veldefinerede og uden udefrakommende forstyrrelser.
  • Er god til at lægge fliser. Lærte det af sin storebror og har siden – over tid – polstret en stor del af sin og hustruens have til med fliser.

Se også video-interviewet med Ole Bækgaard Nielsen  og læs artiklen ”Ole Bækgaard bliver ny leder af Institut for Folkesundhed”, begge fra november 2017, umiddelbart før han tiltrådte som institutleder.

Karriereudvikling med fokus på talentlaget, implementering af kandidatreformen og dimensionering af uddannelser. Det er nogle af de store opgaver, Ole Bækgaard Nielsen kan se frem til at arbejde med de næste tre år, nu hvor han fortsætter som institutleder på Institut for Folkesundhed.

”Da jeg blev ansat for seks år siden, sagde den daværende dekan, Lars Bo Nielsen, med et glimt i øjet, at jeg nu havde sagt ja til et job, hvor jeg ikke anede, hvad indholdet ville være. Og grundlæggende havde han nok ret. Dagligdagen som institutleder er fyldt med opgaver, jeg ikke forestillede mig, og som ingen havde fortalt mig om,” fortæller Ole Bækgaard Nielsen, som oprindeligt er uddannet biolog og var viceinstitutleder på Institut for Biomedicin fra 2014-2016.

”Jobbet som institutleder kan være ret kaotisk og indeholde mange paradokser, men summen af det hele er, at ledelse er meningsfyldt og nødvendigt. Det gælder både i forhold til at få taget beslutninger og i forhold til opfølgning. Og så er det bare et spændende og udfordrende job,” siger han.

Stortrives blandt skarpe hjerner i stærke fagmiljøer

Når Ole Bækgaard Nielsen vælger at fortsætte, og det endda var en let beslutning at træffe, skyldes det, at der klart er flere plusser end minusser i det stillingsindhold, han nu kender så godt.

”Det bedste ved mit job er nærheden til højkompetente fagpersoner og stærke faglige miljøer – især på instituttet, men også på fakultetet. Det er en vigtig kilde til min arbejdsglæde. Derudover er læringskurven stadig dejligt stejl,” siger Ole Bækgaard Nielsen og fortsætter:

”Det er ret vildt, at jeg som institutleder kan banke på næsten enhver dør, spørge ind til noget fagligt og så få et yderst kvalificeret svar med det samme. Det sætter jeg stor pris på, og så elsker jeg, når folk udfordrer mig og mine holdninger i faglige diskussioner. Uden feedback ville mit arbejde være umuligt.” 

Er (stadig) meget optaget af arbejdspladskultur

Det er et erklæret og vedværende mål for Ole Bækgaard Nielsen, at Aarhus Universitet, Health og Institut for Folkesundhed skal være en attraktiv arbejdsplads. Det var det allerede for seks år siden, da han tiltrådte, og det betyder noget for ham, at medarbejderne er stolte af deres arbejdsplads og går glade og trygge på arbejde.

Spørger man ham, hvad han er mest stolt af at have opnået, er det netop nogle af de faktorer, der har med arbejdsmiljø og jobtilfredshed at gøre, han fremhæver.

”Jeg synes, vi er lykkedes med internt at fastholde plads til store faglige forskelligheder med hensyn til metoder og undervisnings- og forskningsområder. De forskellige fagmiljøer på instituttet omgås hinanden med faglig respekt på trods af de store forskelle, og organisationen er modnet i forhold til at være en strategisk ledet arbejdsplads. Det er mit indtryk, at medarbejderne gerne kommer med konstruktiv kritik af ledelsesarbejdet, og det gør mig både glad og stolt,” siger Ole Bækgaard Nielsen.

De største udfordringer

Når det er sagt, er der også opgaver, som Ole Bækgaard Nielsen ærligt talt er træt af, at han endnu ikke er nået i mål med. Måske er det endda de opgaver, der er med til at motivere ham til at tage endnu en tørn. I al fald står de øverst på listen over mål og ambitioner for hans arbejde på instituttet de næste tre år.

”Jeg er ret ærgerlig over, at vi endnu ikke har formået at øge hjemtaget af eksterne midler tilstrækkeligt på tværs af instituttets fagmiljøer. Vi skal sikre, at alle fagområder tiltrækker nok ekstern finansiering til at bidrage til talentarbejdet og til at øge deres forskningsaktiviteter,” siger Ole Bækgaard Nielsen, inden han fortsætter:

”Det bekymrer mig også, at undervisningsopgaven stadig medfører et højt stressniveau for flere af instituttets medarbejdere. Det er en stor udfordring, som vi skal finde løsninger på i fællesskab, så der er overskud til alle vores øvrige arbejdsopgaver.”

Adspurgt om de sværeste opgaver, han indtil videre har skullet løse som institutleder, falder svaret prompte.

”Corona-perioden var vanvittig. Det var kriseledelse og krisekommunikation i højeste potens. Vi blev sendt hjem, men arbejdsdagene var alligevel pludselig to timer længere end normalt. Sådan oplevede mange det i al fald, og samtidig var det faktisk svært at pege på, hvorfor corona udløste så meget ekstra arbejde,” siger Ole Bækgaard Nielsen og reflekterer videre:

”Men de sværeste opgaver for mig har klart været to lukninger, dels lukningen af kandidatuddannelsen i sygepleje på vores campus i Emdrup, som så heldigvis endte med at blive en overdragelse til RUC i stedet, og dels afviklingen af en stor forskningsgruppe. I begge tilfælde var der mange medarbejdere, der mistede deres job. Det var barskt.”

Tager ansvar og går forrest

Det er præcis samme udfordringer og særligt håndteringen af samme, som dekan Anne-Mette Hvas hæfter sig ved, da hun udtaler sig om forlængelsen af Ole Bækgaard Nielsens ansættelse.

”Ole Bækgaard Nielsen er en kompetent, empatisk og inddragende leder. De seneste år har været præget af udfordringer både på fakultets- og institutniveau. Ole har blandt andet skullet lede instituttet gennem corona og lukning af en uddannelse, og det har han virkelig gjort godt. Ole har taget ansvaret på sig og er gået forrest. Det har jeg stor respekt for. Ole er også en leder, som har spændende visioner og ambitioner på instituttets vegne, og det glæder jeg mig til at følge og arbejde sammen med ham om,” siger hun.

Kontakt

Institutleder Ole Bækgaard Nielsen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: 60 20 26 74
Mail: obn@ph.au.dk