Hans Erik Bøtker stopper som prodekan

Efter tre år som prodekan for forskning på Health, forlader Hans Erik Bøtker jobbet den 1. august.

I de seneste tre år har Hans Erik Bøtker haft ansvaret for den sundhedsvidenskabelige forskning på Aarhus Universitet. Foto: Simon Byrial Fischel

Health skal have ny prodekan for forskning efter sommerferien. Hans Erik Bøtker stopper på posten for at bruge mere tid på familien og egne forskningsideer.

Dekan Anne Mette Hvas lægger ikke skjul på, at hun kommer til at savne ham som en vellidt sparringspartner og dygtig leder af forskningsområdet på fakultetet.

”Hans Erik er en usædvanlig fantastisk kollega. Han har en ekstremt høj faglighed og personlig integritet. Samtidig er han et hjertevarmt menneske, som virkelig ser folk,” siger hun.

Yngre forskere kalder ham en ”bank af viden” og roser ham for altid at behandle folk med venlig imødekommenhed, uanset hvor de er placeret i hierarkiet.

Men hvad tænker han egentlig selv, manden, der gennem de seneste tre år har haft ansvaret for den sundhedsvidenskabelige forskning på Aarhus Universitet? Hvad tænker han, når tiden nu er til at gøre status?

”Det bedste ved at være prodekan er muligheden for at mindske eller fjerne nogle af de barrierer, man møder på vejen som forsker. Og så har jeg været glad for det virkelig gode arbejdsmiljø og samarbejdet med dygtige mennesker,” siger han.

Det er dog også kommet bag på ham, hvor svært det kan være at skabe forandringer i en omfangsrig institution som Aarhus Universitet.

”Det er en stor, statslig supertanker med mange traditioner – nærmest konventioner. Processerne er lange. Når du skal ændre noget, er det lige før, der foreligger en ny situation, når beslutningen endelig er truffet,” siger han.  

Speciale på himmelflugt

Hans Erik Bøtker har i mere end 30 år delt sin tid mellem patientbehandling og forskning, og det har givet ham en fordel, når han som prodekan skulle bygge bro mellem de to verdener.

Livsbanen som læge valgte han allerede ved sit første møde med et sygehus – da han som gymnasieelev fik fjernet mandler. På medicinstudiet havde han FADL-vagter på kardiologisk afdeling i Aalborg, og kontrasten fascinerede ham: At se hvor syge folk var, når de kom ind på afdelingen, og hvor godt de havde det, når de tog hjem.

Hans Erik Bøtker blev forelsket i kardiologien, længe inden læger på Århus Kommunehospital i 1984 foretog den første danske ballonudvidelse i hjertet. Han oplevede, hvordan blodpropopløsende medicin og en vild teknologisk udvikling sendte behandlingsmulighederne på himmelflugt. Specialet tog fart, og Hans Erik Bøtker var med hele vejen.

Gennem 19 år har han fjernet blodpropper i flere tusinde hjerter, en behandling, der stadig kan få ham til at rette sig op i stolen, når han taler om den:

”Patienterne er jo dødssyge, når de kommer. Vi går ind via lysken eller håndleddet, sender kontrastvæske til kranspulsåren, fører en ledetråd ind med en ballon, der pulveriserer blodproppen i hjertet, indsætter en stent, som holder karret åbent og så forsvinder smerterne. Nogle patienter spørger, næsten allerede inden de kommer af operationsbordet, hvornår de kan blive udskrevet. Den oplevelse gider man godt stå op kl. 3 om natten til,” fortæller han.

Sideløbende har forskningen fyldt, siden Hans Erik Bøtker tog sin ph.d. i 1995. Den har blandt andet bragt ham til et gæsteprofessorat i Houston, USA, fordi han ville videreudvikle en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag under iltmangel.

Hans Erik Bøtker har en stor del af æren for, at hjerteafdelingen på AUH både har gode kliniske faciliteter, hvor forskningen er en del af hverdagen, og moderne dyrefaciliteter i kælderen og Forum, som gør det muligt at teste hypoteser fra patientbehandlingen i studier på dyr. Samtidig har han som lærestolsprofessor haft et øje på mulighederne i registerstudier og samarbejdet med Klinisk Epidemiologisk Afdeling. Fordi det er vigtigt for både studerende og ældre forskere at vide, om behandlinger eller tiltag på den store skala har betydning for samfundet – om det giver bedre overlevelse eller forhøjet livskvalitet.

Der er forskningsidéer, som han stadig ikke har sluppet helt. Han drømmer om at arbejde videre med projekter, hvor man bruger en manchet til at lave midlertidig iltmangel i et væv, som en arm eller et lår, for at aktivere kroppens indbyggede forsvarssystem og i sidste ende hjælpe kroppen til at beskytte sine organer. Han ser stadig et uforløst potentiale i teknikken, og det er den slags, han nu får tid til at kigge på.

En chance for at prøve noget nyt

Dekan Anne-Mette Hvas er ikke i tvivl om, at den store passion for både forskning og behandling er en af grundene til, at Hans Erik Bøtker som prodekan er lykkedes med at trække universitetet og hospitalerne tættere sammen.

”Han er forskernes mand, og det er også én af grundene til, at han har gjort det fremragende i de tre år, han har været prodekan for området,” siger hun.

I stillingen har Hans Erik Bøtker blandt andet taget livtag med udfordringer som GDPR i forskningsøjemed og datasikkerhed ved on- og off-boarding.

”Han har en sjælden evne til at få folk til at mødes og få ting til at lykkes – også de mindre populære tiltag, som indimellem kan være nødvendige. Kompetence er vigtigst, men ud over dét, kan man altid mærke mennesket Hans Erik, og det er en stor styrke, når svære situationer skal løses,” forklarer Anne-Mette Hvas.

Hans Erik Bøtker havde ikke tænkt på at søge stillingen som prodekan, før han i foråret 2020 blev kontaktet af et rekrutteringsbureau, men han tænkte, at hvis han skulle prøve noget helt andet i sit liv, så var det chancen. Beslutningen om at fratræde, når han fylder 67 år til sommer, har han derimod selv plantet. Hverdagen skal have et langsommere tempo, og han vil prioritere de interesser, han brænder mest for.

Og så er det en chance for igen at prøve noget helt nyt – nemlig at have tid med familien. Hustruen Dorte og de tre sønner er vant til at besøge forsøgsgrise på Påskehøjgård i weekender og hverdagsaftener, at følge med på rejser og forskningsophold og have en far, der kom sent hjem.

Dorte Bøtker har været sammen med sin mand, siden de begge var 17, og hun husker stadig, da de gik tur med den ældste søn i barnevogn, og Hans Erik Bøtker var vred over en ny overenskomst, som betød, at lægerne nu skulle afspadsere overarbejde. For hvordan skulle han så nå at blive så dygtig, som han gerne ville?

Derfor er det heller ikke realistisk, at han fra den ene dag til den anden stopper med at gå på arbejde. Han har en ph.d.-studerende, han skal føre i mål, og han har forskningsprojekter, han vil dykke ned i.

Men Hans Erik Bøtker vil nu også dykke ned i de hobbyer, han aldrig har nået, og ordne ting i huset i Egå og i sommerhuset i Tipperne ved Ringkøbing Fjord. Han vil fiske lidt med stang og rejse uden agenda. Han vil støve modeljernbanen af, som står dækket af et hvidt lagen, lænet op ad væggen i kontoret derhjemme, og spille på sin elektriske guitar. Måske vil han bygge en ny terrasse med det Milwaukee-værktøj, han fik af kollegerne, da han stoppede på hjerteafdelingen.

Måske vil han også lave frivilligt arbejde, siger han.

Det har han nu allerede gjort med alle de interessetimer, han har lagt på jobbet, siger hustruen Dorte med et glimt i øjet.

Han glæder sig på en ambivalent måde.

”Arbejdet har fyldt mit liv og været en stor del af min identitet - sådan er det jo. Lidt af den identitet skal jeg stadig have med mig, men så skal jeg også have en ny.”

 

Fakta

  • Hans Erik Bøtker været prodekan for forskning på Health siden august 2020.
  • Han kom fra en stilling som overlæge på Aarhus Universitetshospital, Hjertesygdomme (tiltrådt 2002) og klinisk lærestolsprofessor på Institut for Klinisk Medicin (tiltrådt 2007).
  • Han blev læge i 1983, ph.d. i 1995, speciallæge i hjertesygdomme & intern medicin i 1999 og dr.med. i 2001.
  • Gennem sin forskningskarriere har han blandt andet bidraget med opdagelsen af behandling med blodtryksmanchet, udviklingen af en metode til at måle hjertemusklens sukkeroptag under iltmangel og opdagelsen af, at forskellige former for medicin til diabetespatienter ikke kun kontrollerer stofskiftesygdommen, men også beskytter hjertet. Han har også forbedret behandlingen af spasmer i hjertets kranspulsårer og små-kars-sygdom ved at etablere algoritmer, der kan afsløre hjertekramper.
  • Han har bl.a. modtaget Dansk Cardiologisk Selskabs Hæderspris (2020), Hagedorn Prisen (2019), Marie og August Krogh Prisen (2018), Odd-Fellow Ordenens Forskerpris (2012) og Dansk Cardiologisk Selskabs forskerpris (2005) og været vejleder for flere end 40 ph.d.-studerende.
  • Han er gift med Dorte Bøtker, der er gået på pension efter en lang karriere som sygeplejerske. Sammen har de tre sønner og fire børnebørn på 17, 14, 9 og 6 år.
  • Hans Erik Bøtker fylder 67 år i juli 2023. Han stopper officielt i jobbet som prodekan den 1. august.
  • Stillingsopslaget bliver offentliggjort den 27. februar, og der er ansættelsessamtaler i maj. En ny prodekan forventes at tiltræde den 1. september.

 

Kontakt

Prodekan Hans-Erik Bøtker
Aarhus Universitet, Health
boetker@au.dk
Telefon: +45 40 29 33 89

 

Dekan Anne-Mette Hvas
Aarhus Universitet, Health
dean.health@au.dk
Telefon: +45 87 15 20 07