Ekspertpanel: Styrk instituttets profil og impact

Som det fjerde institut på Health har Institut for Odontologi og Oral Sundhed haft besøg af et eksternt evalueringspanel, der har set på forskningskvaliteten. Læs her, hvordan det gik.

På billedet ser alle panelmedlemmer
Fire internationale eksperter besøgte Institut for Odontologi og Oral Sundhed fra d. 28. – 30. oktober 2024 for at evaluere kvaliteten af instituttets forskning. Fra venstre er det viceinstitutleder for forskning Lene Baad-Hansen, professor Mike Curtis (forperson) fra King’s College London, professor Liisa Suominen fra University of Eastern Finland, professor Frauke Müller fra University of Geneva, professor Ivo Lambrichts fra University of Hasselt og institutleder Siri Beier Jensen. Foto: Jan Ulrik Rasmussen

Hvordan bliver vi endnu bedre?

Alle institutter på Health får i løbet af det næste halve år besøg af et eksternt panel.

Med panelets feedback i hånden skal institutlederen udarbejde en handleplan.

Institutterne har selv nedsat de eksterne paneler efter kriterier fra fakultetets styregruppe for forskningsevaluering – fx krav om erfaring, faglig bredde, habilitet og balance i forhold til køn, alder og institutionel mangfoldighed.

Medlemmerne får på forhånd tilsendt et omfattende datasæt og en selvevaluering fra instituttet.

Panelbesøg

Læs mere om forskningsevalueringen

Frem mod januar 2025 får alle institutter på Health besøg af et eksternt evalueringspanel, som undersøger udviklingsmulighederne i instituttets forskning.

Det sker som et led i fakultetets evaluering af forskningskvaliteten.

Institut for Odontologi og Oral Sundhed havde panelbesøg i slutningen af oktober, og institutleder Siri Beier Jensen gør her status:

Hvad vil du fremhæve fra panelbesøget?

Jeg er imponeret over, hvor forberedte og skarpe panelmedlemmerne var, og hvor meget de havde sat sig ind i på forhånd. De havde input og ønsker til, hvordan vi skulle afvikle processen og besøget – fx foreslog panelet, at de mødtes separat med hhv. ph.d.-studerende og postdocs/adjunkter, da deres vilkår er forskellige. Vi havde ellers lagt op til et fællesmøde for alle juniorforskere.

Kom nogle af panelets tilbagemeldinger bag på dig?

Det gjorde de ikke, men det er en øjenåbner for mig og for os, når det er tydeligt for andre, hvad vi skal arbejde med. Panelet tydeliggjorde nogle behov hos os, som nu står klart frem.

Panelet så et potentiale for at styrke den kliniske forskning hos os, og de internationale eksperter var meget optaget af, hvordan vi kan arbejde mere interdisciplinært både her på instituttet og også med forskningsenheder andre steder på fakultetet og universitetet. De understregede samtidig, at det kræver mere fælles-fakultær støtte, hvis vi skal lykkes med at bedrive mere klinisk og tværgående forskning.

Panelet anbefalede også, at vi skulle have en endnu mere målrettet tilgang til at udvikle instituttets profil og impact. Eksperterne pegede på, at vi har potentiale for større og flere bevillinger, og samtidig færre, men mere impact-tunge publikationer.

De foreslog også, at vi fremover arbejder målrettet politisk for at få en såkaldt akademisk licens, altså en tandlægeautorisation til non-EU internationale videnskabelige medarbejdere, så de får retten til at virke som tandlæger i uddannelses- og forskningsøjemed på universiteterne. I dag kræver det dansk autorisation for selvstændigt at måtte udøve patientbehandling i kliniske fag på universitetet, og det er både svært og enormt tidskrævende at opnå, og derfor bliver dansk autorisation en hæmsko for os, når vi skal rekruttere dygtige internationale forskere og undervisere, som i mange tilfælde allerede er specialister i kliniske fagområder i andre lande. En akademisk licens ville afhjælpe det problem.

Er der noget, du er uenig i?

Nej, det er der faktisk ikke. Jeg synes, at det, de påpegede, vi kunne arbejde anderledes med eller styrke, var meget meningsfuldt, og det giver os både rygstøtte og energi til at arbejde videre.

Hvad var du mest glad for at høre?

Jeg er glad for, at de virkelig synes, vi har et godt forskningssted her og med endnu større potentiale. At de kunne se, at vi er i en transitionsfase og er ved at bygge noget op. De roste også vores arbejde med junior-karriereudvikling, trivslen blandt vores ph.d.-studerende, og at vi har et fælles ph.d.-miljø, hvor alle vores ph.d.-studerende fysisk sidder sammen.

Hvad har du fået ud af forskningsevalueringen indtil videre – instituttets selvevaluering og panelbesøget?

Jeg synes, det er en gave at få andres blik på instituttet og på vores forskning, ikke mindst når det kommer fra så dygtige og kompetente mennesker. Hele processen med forskningsevalueringen har givet os gode indsigter i, hvor vi kan udvikle os, og hvilke områder af forskningen vi med fordel kan styrke – både til gavn for instituttet og for samfundet.

Hvordan bliver processen for den handleplan, I nu skal lave?

Medlemmerne af styregruppen tager nu rapporten med til de strategiske forskningsområder og indhenter input til handleplanen, så alle medvirkende og forskningsaktive er med til at kvalificere den endelige handleplan, som vi derefter afleverer til fakultetet.

Kontakt

Institutleder Siri Beier Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 93 50 85 25
Mail: siri@dent.au.dk